Mladí ľudia chcú od primátorov,aby priniesli do miest viac kultúry

20.11.2010 Humenné

Humenné/Snina 20. novembra (TASR) - Občianske združenie Rada mládeže Prešovského kraja (RMPK) zorganizovala v týchto dňoch v spolupráci so študentmi stredných škôl v Snine a Humennom diskusné stretnutia s niektorými ...
Na týchto podujatiach s názvom Tolkšou bez kravát mohli záujemcovia o primátorské kreslo prezentovať svoj volebný program vo vzťahu k mládeži. Z diskusií vyplynulo, že mladí ľudia by okrem participácie na veciach verejných privítali od novozvolených zástupcov samospráv, ak by sa v mestách organizoval aj väčší počet kultúrnych podujatí.
\"Diskusné stretnutia boli určené prioritne mladým ľuďom - prvovoličom a uskutočňujú sa v rámci informačno-aktivizačnej kampane pod názvom Samo sa to o5 nespraví, \" priblížil predseda RMPK Ľuboš Marcinek. Dodal, že hlavným cieľom projektu je poskytnúť študentom informácie o fungovaní miestnej samosprávy a podporiť spoluúčasť mladých ľudí na miestnom živote aj prostredníctvom efektívneho fungovania mestských mládežníckych parlamentov a obecných rád mládeže.
\"Boli sme celkom prekvapení otvorenosťou a prísľubmi kandidátov i tým, že sme sa bavili o konkrétnych návrhoch. Vyjadrili napríklad súhlas s myšlienkou so začatím alebo pokračovaním zastúpenia mladých ľudí v komisiách mestského zastupiteľstva, \" povedal Marcinek. Dodal, že takýto model už Snina uplatňuje prostredníctvom zástupcov mládežníckeho parlamentu, mesto Humenné zatiaľ nie.
Podľa Marcinekových slov zaznela v diskusii aj požiadavka na užšiu spoluprácu žiackych, stredoškolských a parlamentov mladých, aby sa z nich vytvoril jeden reprezentatívny celok, ktorý by napomohol komunikácií mládeže so zástupcami novozvolených samospráv.
\"Od nového primátora by som očakávala väčší záujem o organizáciu kultúrnych podujatí v meste, aby mladí nevysedávali doma. Zároveň by bolo potrebné vyriešiť priestory pre stretnutia nášho mládežníckeho parlamentu, \" uviedla pre TASR Simona Knížová z Gymnázia v Snine. Podľa Marcinekových slov sa vyjadrili v podobnom duchu aj študenti z Humenného. \"Mladí prejavili počas diskusií záujem okrem športového vyžitia predovšetkým o inovatívne formy kultúry, nielen o tradične sa opakujúce podujatia, \" poznamenal.
RMPK zároveň pripravila pre mladých nevoličov možnosť, aby sa zúčastnili na hlasovaní v simulovaných komunálnych voľbách prostredníctvom internetu. \"Na základe tejto kampane chceme otvoriť diskusiu o výhodách a nevýhodách elektronických volieb a diskusiu, či sme na Slovensku pripravení posunúť vekovú hranicu k účasti na voľbách z 18 na 17 rokov, \" podotkol Marcinek. Hlasovať môžu mladí vo veku 15 až 17 rokov 27. novembra po registrácii na webovej stránke www.komunalnevolby2010.rmpk.sk.
 

Vyberte región